Słodkie zmarszczki…czyli cukier postarza!

 

Marian Adamczewski, Cukier krzepi, 1931r.

Marian Adamczewski, Cukier krzepi, 1931r.

Hmm… Cukier krzepi… może w ’31-wszym- teraz nijak nie da się tego hasła obronić. Nie macie wrażenia, że mocno przypomina świeższy frazes: ‚pij mleko, będziesz wielki…’?

Tak wiec o pokrzepieniu nie ma mowy, jak w banku mamy za to przedwczesne starzenie i zmarszczki. Tak, choć wydaje się to cokolwiek niedorzeczne badania są w tej kwestii zgodne… niestety.

O tyle to dla mnie przykre, że nie ma co się oszukiwać- cukier to mój narkotyk… naprawdę trudno mi się dłużej obyć bez jakiegoś łakocia;] Tak więc temat dla mnie mocno osobisty, a dylemat spory… młody wygląd czy rozkosze podniebienia?:) Co gorsza, nie ma co myśleć o słodzikowych alternatywach, bo one robią nam taką samą krzywdę, tylko mechanizm trochę inny… pisałam już o tym tu: Cukier vs słodzik.

A jak ta krzywda nam się dzieje w przypadku cukru? (mam tu na myśli sacharozę, fruktozę i glukozę- robią nam mniej więcej tak samo, a czasem nawet te zdawało by się niewinne robią nam jeszcze gorzej… patrz: syrop glukozowo-fruktozowy). Mechanizm jest niezbyt skomplikowany, a temat poruszałam już pobieżnie przy okazji wpisu o zależności między niedoskonałościami a indeksem glikemicznym naszej diety.

Tak wiec po krótce: zabójczy dla naszej młodości jest proces glikacji– cząsteczki glukozy łączą się z białkiem (bardzo podatne są na to kolagen i elastyna) w komórkach i je bezpowrotnie niszczą… powstaje tzw. AGE (advanced glycation end products). A następuje to gdy stężenie glukozy we krwi gwałtownie wzrasta (np. po posiłku bogatym w cukry proste). Insulina nie radzi sobie z przetważaniem takij ilości glukozy no i zmarszczki murowane…

Kolagen w pewnej mierze się oczywiście odnawia.. ale to już nie ten sam kolagen- nie młodzieńczy typ III, a delikatniejszy i bardziej podatny na uszkodzenie typ I ( typowy dla skóry os. starszych). Taka wymiana to nie jest to o co nam chodzi, no nie?

Co nas może uratować? Nic prostszego, wystarczy przestać słodzić i w ogóle jeść słodycze…. hahahahaha, niezłe co?:P no to może, umówmy się, że możemy przynajmniej starać się ograniczać:) Na szczęście mamy sprzymierzeńców w tej nierównej walce:

– niski indeks glikemiczny i unikanie skoków insuliny- ja dodaje sobie otuchy wyobrażając sobie, że dodatkowo podziękuje sobie wbijając się w obcisłe rurki z liceum;]

–  dieta bogata w witaminy z grupy B- hamują powstawanie cząteczek AGE, szczzególnie wskazane są: B1 (tiamina), jest w drożdżach, płatkach owsianych, wieprzowinie, wątróbce, grochu, fasoli, zielonych warzywach liściastych, pełnoziarnistym pieczywie; oraz B6 (pirydoksyna)- produkty z ciemnej mąki, produkty drożdżowe, wątróbka, ziemniaki, banany

– dieta bogata w witamine C i inne antyoksydanty! Plus antyoksydanty w kosmetykach  (np. wit C, E)

– używanie flitrów UV, no i bye bye papieroski…-  cząstki AGE  tworzą się dużo łatwiej, pod wpływem wolnych rodników.

– retinoidy! To ciężka artyleria i kolejny powód, żeby je kochać:)- uwaga: kosmetyki z retinolem mogą nawet odwracać proces glikacji!!! (już czekam na po-ciązy i po-karmieniu:)

– jak ognia unikajmy syropu glukozowo-fruktozowego (ten diabelski kukurydziany wynalazek jest naprawdę wszędzie, warto czytać składy tego co jemy, bo nie tylko powoduje przedwczesne starzenie i wypryski, ale również jest prostą drogą do otyłości- eksperci biją na alarm, że epidemia otyłości w USA to nie dzieło fast foodów, a właśnie syropu glukozowo-fruktozowego…)

słodki podstęp... urocze... i jak tu się nie złamać;) źródło:http://www.niftythriftythings.com/2011/06/diy-sugar-cubes.html

słodki podstęp… urocze… i jak tu się nie złamać;) źródło:http://www.niftythriftythings.com/2011/06/diy-sugar-cubes.html

Cóż, nie wygląda to różowo, ale przynajmniej decydujemy świadomie… no chyba, że właśnie jesteśmy na cukrowym haju…

Na koniec  The Skatalites feat. Doreen Shafer i oczywiście SUGAR SUGAR… na pokrzepienie;)

 

Reklamy

4 responses to “Słodkie zmarszczki…czyli cukier postarza!

  1. :D:D:D:D dlaczemu ja nie mam takich problów? 😀 jestem na diecie niskowęglowodanowej i wyskotłuszczowej i ABSOLUTNIE nie ciągnie mnie do słodyczy ani do produktów węglowodanowych 😀 Nic mnie nie ruszy i nie sprawi, że ruszę tego typu produkty bo po prostu nie mam na nie ochoty 🙂

a Ty, jak myślisz?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s